Asbestdumpingen

Onze 24/7 service staat garant voor snelle en efficiënte verwijdering van illegale asbestdumpingen, voor een veilige en schone leefomgeving. Laat ons uw zorgen wegnemen en uw omgeving weer schoon maken. Wij zijn de experts die u kunt vertrouwen voor professionele asbestverwijdering.

Asbestdumpingen zijn een veelvoorkomend probleem in heel Nederland. Vaak dumpt men asbest als gevolg van illegale sloop werkzaamheden met de reden kosten te besparen.

Het dumpen van asbest is gevaarlijk en is daarom een milieudelict. Asbest kan grote gevolgen voor de gezondheid hebben. Kom je een asbestdumping tegen? Meld het dan direct.

Waarom wordt asbest illegaal gedumpt?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen asbest dumpen in plaats van het op een veilige manier af te voeren. Sommige van deze redenen kunnen zijn:

  • Kostenbesparing: Illegale dumping van asbest kan goedkoper zijn dan het betalen voor de juiste verwijdering en afvoer.
  • Onwetendheid: Sommige mensen kunnen niet weten dat asbest afval gevaarlijk is en de juiste verwijderingsprocedures niet volgen.
  • Gemak: Illegale dumping kan gemakkelijker zijn dan het volgen van de juiste verwijderingsprocedures.
  • Onderschatting van de gevaren: Asbestvezels kunnen lange tijd onzichtbaar blijven en de gevaren worden daarom vaak onderschat, wat kan leiden tot onjuiste afvoer.

Illegale asbestdumping is een groot milieuprobleem en kan significante gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen en het milieu. Er zijn strenge regels en boetes voor degenen die zich hier niet aan houden. Er zijn ook campagnes en inspanningen om de bewustwording van het probleem te vergroten en de verantwoordelijkheid voor de juiste afvoer van asbest te verhogen.

Hoe herken je asbestverdacht materiaal?

Asbest was een veelgebruikt materiaal in de bouw- en industriële sectoren vanwege zijn brandwerende, isolerende en sterke eigenschappen. Hieronder zijn enkele van de meest voorkomende toepassingen van asbest:

 • Gebouwen: Asbest werd vaak gebruikt in dakbedekking, vloerbedekking, wandbedekking, tegelwerk, isolatie en andere bouwmaterialen.
 • Auto’s: Asbest werd vaak gebruikt in remschijven, koppakkingen, remleidingen en andere onderdelen van voertuigen.
 • Apparatuur: Asbest werd vaak gebruikt in ovens, fornuizen, koelkasten, stofzuigers, wasmachines en andere huishoudelijke apparaten.
 • Scheepvaart: Asbest werd vaak gebruikt in scheepsmotoren, scheepsisolatie, brandblussers en andere scheepvaartapparatuur.
 • Andere industrieën: Asbest werd vaak gebruikt in textiel, chemie, mijnbouw, en andere industrieën.

Om te herkennen of een product asbest bevat, is het belangrijk om te weten dat asbest geen specifieke geur of kleur heeft. Asbestvezels zijn onzichtbaar en kunnen alleen worden geïdentificeerd door middel van specifieke laboratoriumanalyses. Het is verstandig om geen aannames te doen over de aanwezigheid van asbest en laat professionelen het analyseren en verwijderen. In geval van vermoeden, is het aan te raden om een gekwalificeerde professional in te schakelen om asbestveiligheid te verzekeren.

Quote icon De omgeving wordt eerst afgezet met afzetlint en/of bouwhekken. Het asbest wordt op de juiste manier verpakt en afgevoerd naar een erkend verwerker. Quote icon

Wat moet je doen als je een illegale asbestdumping vermoedt?

Als mensen denken dat ze te maken hebben met een illegale asbestdumping, is het belangrijk dat ze de volgende dingen doen:

 • Waarschuw de autoriteiten: Illegale asbestdumpingen zijn een ernstig milieuprobleem en moeten worden gemeld aan de juiste autoriteiten, zoals de politie of de milieudienst.
 • Blijf uit de buurt: Asbestvezels kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als mensen ze inademen. Blijf daarom uit de buurt van de dumping en laat de professionals hun werk doen.
 • Verzamel informatie: Als u foto’s of video’s kunt maken van de dumping, of informatie kunt verzamelen over wie verantwoordelijk zou kunnen zijn, zou dat nuttig zijn voor de autoriteiten.
 • Doen geen poging zelf op te ruimen: Illegale asbestdumpingen moeten worden opgeruimd door professionele bedrijven die de juiste uitrusting en opleiding hebben. Probeer nooit zelf op te ruimen, omdat dit gevaarlijk kan zijn.

Wat mensen vooral niet moeten doen:

 • Niet proberen te verplaatsen : Dit kan de asbestvezels verspreiden en de situatie verergeren.
 • Niet proberen op te ruimen zonder de juiste beschermingsmiddelen: Asbestvezels zijn kankerverwekkend en kunnen ernstige gezondheidsschade veroorzaken als ze worden ingeademd.
 • Probeer niet om de kosten te besparen door een ongeschikt bedrijf in te huren om de asbest op te ruimen. Er zijn speciaal opgeleide bedrijven die gekwalificeerd zijn om met asbest om te gaan en zij zijn geschikt voor een veilige verwijdering.

Professioneel en snel opruimen van illegale asbestdumpingen

Strukton Milieutechniek is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het veilig en vakkundig opruimen van illegale asbestdumpingen. We staan 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar om snel te reageren op meldingen van asbestdumpingen. Binnen 2 uur na een melding kunnen we ter plekke zijn om de situatie te evalueren en de juiste stappen te nemen.

Voordat de opruimingswerkzaamheden beginnen, wordt de omgeving netjes afgezet om te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot de locatie. Dit is van groot belang om te voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan de gevaarlijke asbestvezels die tijdens het opruimen vrijkomen.

Vervolgens wordt het asbest op de juiste manier verpakt en vervoerd. Dit is van groot belang om te voorkomen dat de asbestvezels tijdens het vervoer vrijkomen en een gevaar vormen voor de gezondheid van mensen en het milieu. Bij Strukton Milieutechniek wordt er gebruik gemaakt van gecertificeerde verpakkings- en vervoersmethoden om deze risico’s te minimaliseren.

Eenmaal omgepakt wordt het asbest naar een gecertificeerde verwerker gebracht. Hier wordt het asbest verwerkt volgens de geldende milieueisen en regelgeving. Deze verwerkingslocaties zijn speciaal uitgerust om asbest op een veilige manier te verwerken, zonder risico voor de gezondheid of het milieu.

Al met al, Strukton Milieutechniek is een professioneel bedrijf dat zich bezighoudt met de verwijdering van asbest, en het is gericht op een veilige en juiste afvalverwerking, om de gezondheid van mensen en het milieu te beschermen.

Asbestdumping melden?

Bel 0800 - 2211 221. 24/7 bereikbaar.

Bel ons

Meer advies over asbestdumpingen? Neem contact met ons op.

Janne Constandse

Operationeel Manager Realisatie & Onderhoud


076-5960500

Thomas Himmelreich

Projectleider Verwerving


076-5960500

Ontdek meer van Incident Management

Pagina

Asbestbranden

Lees meer
Lees meer over Asbestbranden

Pagina

Asbestsanering

Lees meer
Lees meer over Asbestsanering

Pagina

Spoedsanering

Lees meer
Lees meer over Spoedsanering