Pagina
Bij het saneren van asbest combineren we onze diepgaande vakkennis en ervaring, met betrouwbaarheid als fundament voor elk project.
Asbest is een groep van natuurlijke mineralen met een zeer fijne en sterke vezelstructuur, die veel werd gebruikt in producten zoals bouwmaterialen.
Deze soorten asbesthoudende toepassingen komen alleen voor in gebouwen die vóór 1994 zijn gebouwd. Het gebruik van asbest is vanaf dat jaar verboden. Als een oud pand wordt gesloopt of gerenoveerd, kun je te maken krijgen met asbesthoudende toepassingen.
Asbest kan gevaarlijke vezels vrijgeven wanneer het wordt bewerkt. Deze vezels zijn schadelijk voor de gezondheid en kunnen zelfs kanker veroorzaken. Het is daarom van groot belang om asbesthoudende materialen op een veilige en vakkundige manier te laten verwijderen. Een gecertificeerd bedrijf zorgt ervoor dat de verwijdering voldoet aan de regels van het Asbestverwijderingsbesluit 2005 en het Arbeidsomstandighedenbesluit. Dit proces wordt ook wel asbest saneren genoemd.
Het is belangrijk dat asbesthoudende toepassingen, wanneer men deze aantreft, veilig en vakkundig verwijderd worden door een gecertificeerd bedrijf.
Bij een asbestsanering beginnen we met het in kaart brengen van de asbesthoudende toepassing. Dit doen we aan de hand van een vooraf opgesteld inventarisatierapport. Het rapport wordt opgesteld door een onafhankelijke partij. Aan de hand van de informatie uit het inventarisatierapport wordt er een sloopmelding ingediend bij de desbetreffende gemeente waar het object of pand zich bevindt. Bij akkoord op de sloopmelding zal er uiterlijk twee dagen voor de start van de asbestsanering een melding worden gedaan in het LAVS (Landelijk Asbestvolgsysteem) om de desbetreffende instanties op de hoogte te stellen.
Na een risicoklasse 2- of 2a-asbestsanering moet er een eindcontrole plaatsvinden door een onafhankelijke, geaccrediteerde instelling. Tijdens deze controle wordt gekeken of er geen asbesthoudende materialen zijn achtergebleven. Bij een buitensanering wordt altijd een visuele inspectie uitgevoerd. Voor een binnensanering is naast een visuele inspectie ook een luchtmeting vereist. De saneringslocatie mag pas na de eindcontrole worden vrijgegeven voor alle activiteiten of gebruik.
Strukton Milieutechniek kan u volledig ontzorgen door de asbestinventarisatie, sloopmelding, vergunningen en asbestsanering voor u uit handen te nemen. We beschikken over alle vereiste certificaten voor het verwijderen van asbest.
Wilt u meer weten over onze behaalde certificaten? Bekijk dan hier het certificatieschema.
Bij Strukton ontzorgen we u bij het hele asbestproces, van vergunningen tot eindoplevering
Er is onderscheid tussen planbare saneringen en calamiteiten. Planbare saneringen verlopen gestructureerd: het proces start met een inventarisatie, gevolgd door een duidelijke planning om het asbest veilig en zorgvuldig te verwijderen.
Calamiteiten, zoals een asbestbrand of een illegale asbestdumping, vereisen daarentegen directe actie. Het plotseling vrijkomen van asbest brengt acute risico’s mee voor gezondheid en milieu. Daarom is het essentieel om het asbest zo snel mogelijk veilig te verwijderen en verdere schade te voorkomen. Meer informatie over onze aanpak bij calamiteiten vindt u hier.
Bij een asbestsanering kunnen we onze expertise uitermate goed inzetten, we hebben geruime ervaring en hechten veel waarde aan betrouwbaarheid. Wil je meer informatie over asbestsaneringen? Neem contact met ons op.
Janne Constandse
Operationeel Manager Realisatie & Onderhoud