In de periode van week 47 tot week 51 van 2024 saneert Strukton Milieutechniek de voormalige vuilstort bij het Kleine Ven, gelegen in Natura 2000-gebied De Brabantse Wal.
We voeren dit project uit in opdracht van Natuurmonumenten. Het doel is om de waterhuishouding te verbeteren en verdroging tegen te gaan. Deze maatregelen zijn noodzakelijk om het natuurlijke ecosysteem van het gebied te versterken en bedreigde flora en fauna te beschermen.
De voormalige vuilstort, in gebruik van 1950 tot 1955, bevat puin, grond en diverse verontreinigende stoffen zoals asbest, zware metalen en PCB’s. Onderzoek wijst uit dat de stortlaag gemiddeld 1,8 meter diep is met een maximale diepte van 3,2 meter. Bij het uitwerken van de aanpak hebben we al rekening gehouden met diverse uitdagingen, waaronder de aanwezigheid van asbest en de beperkte toegang tot het terrein door omliggende natuur en infrastructuur. Strukton Milieutechniek verzorgt de gehele voorbereiding, waaronder: vergunningaanvragen, veiligheidsplannen, technische werkvoorbereiding en flora en fauna maatregelen zoals afstemming met de ecoloog, uitvoeren van een Ecologische QuickScan en het aanbrengen van een flora en fauna scherm
Formeel gezien is er geen sprake van ‘bodem’ en dus ook niet van een sanering. Om toch de kwaliteit van het proces en de veiligheid te borgen, voeren wij de werkzaamheden uit volgens de BRL7000, BRL7000 en de CROW400.
Oud glaswerk wordt teruggevonden
De werkzaamheden omvatten het zorgvuldig verwijderen van groen en bomen en het toepassen van een rijplatenbaan van 1,5km lengte. Daarna verwijderen we het stortmateriaal, inclusief de sterk verontreinigde overgangslaag, zonder aanvullende bodemaanvulling. De verontreinigde materialen voeren we af naar een erkende verwerkingslocatie. We maken gebruik van materieel met overdruk om asbest en andere gevaarlijke stoffen veilig te verwijderen. Tijdens de uitvoering besteden we continu aandacht aan het voorkomen van stofvorming, het behouden van veiligheid voor medewerkers en bezoekers, en het minimaliseren van hinder voor het omliggende gebied.
Met onze nauwgezette voorbereiding en de samenwerking met opdrachtgevers en omwonenden hebben wij alvast alles in het werk gesteld om de aanpassing van het Kleine Ven tot een succes te maken. De voormalige vuilstort is na afronding van het werk volledig verwijderd en het ven is klaar om in zijn natuurlijke staat te worden hersteld. Het natuurlijke waterpeil is verbeterd en de leefomgeving voor beschermde soorten is significant versterkt.
Janne Constandse
Operationeel Manager Realisatie & Onderhoud