Strukton Milieutechniek voert sinds 2024 een grondwatersaneringsproject uit in Rijsbergen. Deze sanering is onderdeel van een grotere inspanning om ernstige verontreiniging, veroorzaakt door drugs gerelateerde stoffen, aan te pakken. Het project beoogt niet alleen het herstel van het grondwater, maar ook het behoud van de natuurlijke omgeving en de gezondheid van omwonenden. Dankzij deze aanpak was Strukton Milieutechniek in de gelegenheid om de complexiteit van de saneringswerkzaamheden te tonen tijdens een bezoek van EenVandaag. Lees meer over dit bezoek en de reportage via deze link naar het artikel van EenVandaag of BNdeStem.
Het project startte met een uitgebreide voorbereidingsfase, waaronder het verkrijgen van de benodigde vergunningen en het opstellen van uitvoeringsplannen en veiligheidsprocedures. Om het werkterrein in te richten, werden veiligheidsvoorzieningen geplaatst zoals decontaminatie-unit, hekwerken en boombescherming. Grondige bodemonderzoeken bepaalden de locaties en dieptes van de injectiefilters die nodig zijn voor de sanering.
De sanering wordt uitgevoerd met behulp van bodemluchtinjectie, ook wel biosparging, waarbij gebruik wordt gemaakt van 91 injectiefilters op verschillende diepten. Een bovengrondse leidingstructuur verbindt deze filters met de centrale installatie. Door zuurstof te injecteren stimuleren we aerobe bacteriën om de stoffen af te breken. Deze “eten” de aanwezige stoffen op. Daarnaast kunnen we extra voeding voor de bacteriën toevoegen in de vorm van nutriënten.
Na afloop van de actieve sanering volgt een passieve fase van monitoring tot 2034. Hierbij worden de grondwaterkwaliteit en saneringsresultaten zorgvuldig gemeten om ervoor te zorgen dat de natuur en leefomgeving veilig blijven. Het doel is dat de concentraties van verontreinigende stoffen binnen 10 jaar tot onder de normwaarden zijn teruggebracht, waarna het terrein volledig wordt hersteld en in oorspronkelijke staat wordt teruggegeven aan de eigenaar.
Janne Constandse
Operationeel Manager Realisatie & Onderhoud