Project
Wij begeleiden het hele proces, van bodemonderzoek tot de oplevering van de sanering. Als gecertificeerde partij beschikken we over de expertise om elk project veilig, vakkundig en efficiënt uit te voeren.
Een bodemsanering is een complex proces. Dit komt door de verschillende soorten verontreinigingen en bodemtypes die een rol spelen. Daarnaast zijn er vaak specifieke wensen en uiteenlopende procedures die gevolgd moeten worden.
Wij zijn dé specialist in bodemonderzoek en bodemsanering. Op basis van het uitgevoerde bodemonderzoek en de specifieke wensen kunnen wij adviseren over het type verontreiniging, de noodzaak van een bodemsanering en de meest effectieve aanpak.
Strukton Milieutechniek heeft uitgebreide ervaring met alle aspecten van bodemverontreiniging. We nemen het gehele traject voor je uit handen, te beginnen met een bodemonderzoek en het daaropvolgende advies. Ook de uitvoering van de bodemsanering kunnen we verzorgen. We zijn gecertificeerd volgens de BRL SIKB 7000, voor de uitvoering van (water)bodemsaneringen (conform de protocollen 7003/7005/7006 en 7007). Naast onze certificering beschikken we over de benodigde kennis om elk project veilig, vakkundig en efficiënt uit te voeren. We ondersteunen je van het bodemonderzoek tot de oplevering van de sanering.
Als de bodemkwaliteit niet aan de gestelde eisen voldoet of risico’s met zich meebrengt, kan sanering noodzakelijk zijn. De bodem wordt als verontreinigd beschouwd wanneer stoffen worden aangetroffen die er van nature niet thuishoren. Deze stoffen kunnen schade toebrengen aan het bodemleven, het grondwater verontreinigen of gezondheidsrisico’s veroorzaken voor gebruikers van de locatie. Het aantreffen van dergelijke stoffen betekent echter niet altijd dat sanering vereist is. Daarom is het belangrijk om een bodemonderzoek uit te laten voeren, om hiermee de aard, omvang en historie van een verontreiniging vast te stellen.
Of en hoe een bodemsanering moet plaatsvinden is dus afhankelijk van meerdere factoren. Dit omvat onder andere de soort en omvang van de verontreiniging, het toekomstige gebruik van de locatie en de wensen van de opdrachtgever. Vooral het vaststellen van de samenstelling van de verontreiniging en het toekomstige gebruik van de locatie is belangrijk. Op basis van deze factoren bepalen we of een sanering noodzakelijk is.
Naast het feit dat we een gecertificeerde partij zijn hebben we ook veel kennis wat ervoor zorgt dat we elk project veilig, vakkundig en efficiënt kunnen uitvoeren.
Wanneer in de bodem gewerkt gaat worden of een locatie een nieuw gebruik krijgt, is het doorgaans verplicht om een bodemonderzoek uit te laten voeren. Dit geldt bijvoorbeeld bij de bouw van woningen, de aanleg van verhardingen of het geschikt maken van een perceel. Gebieden met een lange geschiedenis van menselijke activiteiten, zoals haven-, industriële- of stedelijke gebieden, hebben vaak een verontreinigde bodem. In sommige gevallen raakt de bodem ook verontreinigd door een ongeval of voorval, waardoor een spoedsanering noodzakelijk is. Dit type sanering voorkomt grotere schade en beperkt de gevolgen. Strukton Milieutechniek is dé specialist op het gebied van spoedsaneringen. Lees meer over onze spoedsaneringen.
Als uit onderzoek blijkt dat een sanering noodzakelijk is, kunnen we kiezen voor traditionele ontgraving, de ‘pump and treat’ methode of in-situ saneringen. De keuze maken we samen, afhankelijk van de soort verontreiniging en de gewenste locatieontwikkeling. ‘Nieuwe’ verontreinigingen (verontreinigingen die na 1987 hebben plaatsgevonden) moeten altijd worden gesaneerd.
Als we de verontreinigde bodem moeten saneren, zijn er verschillende methoden mogelijk. Allereerst kunnen we kiezen voor traditionele ontgraving. Bij traditioneel ontgraven gebruiken we, indien nodig, materieel met overdrukcabines. Dit zorgt ervoor dat schadelijke stoffen tijdens de werkzaamheden effectief worden gefilterd.
De ‘pump and treat’ methode is zeer effectief voor de sanering van verontreinigd grondwater. We pompen het op, zuiveren het met verschillende technieken in een behandelingsinstallatie en infiltreren het behandelde grondwater weer in de bodem, indien nodig of wenselijk. Meer over grondwatersaneringen.
We gebruiken in-situ technieken wanneer de bodemverontreiniging verwijderd moet worden zonder het gebruik van grondverzet. Dit kan noodzakelijk zijn bijvoorbeeld door de aanwezigheid van gebouwen of infrastructuur.
Lees hier verder over in-situ technieken.
Janne Constandse
Operationeel Manager Realisatie & Onderhoud