Bekijk alle projecten

Sleuven graven in PFAS Zwijndrecht (België)

Project

In de zomer van 2024 heeft Strukton Milieutechniek proefsleuven gegraven in een weiland om archeologisch onderzoek mogelijk te maken. De grond is verontreinigd met PFAS. Strukton Milieutechniek heeft naast het graven en aanvullen van de sleuven alle bijbehorende veiligheidsmaatregelen verzorgd.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de saneringswerkzaamheden is met een uitvoerig bodemonderzoek de verontreiniging door de opdrachtgever in kaart gebracht. De gehele voorbereiding van het project heeft Strukton Milieutechniek samen met de opdrachtgever verzorgd. Dit bestaat onder meer uit;

  • aanvragen van diverse vergunningen
  • opstellen van V&G plannen
  • maken van werktekeningen en
  • verzorgen van de benodigde beheersmaatregelen om blootstelling aan stofvorming van grond met PFAS ten allen tijde te voorkomen.

Uitvoering

De uitvoeringsfase bestond uit het graven van proefsleuven tot de zogenaamde vaste onderlaag, zodat hier archeologisch onderzoek plaats kon vinden. Om blootstelling te voorkomen aan stofvorming van PFAS-houdende grond heeft Strukton zorg gedragen voor beschikbaarheid van de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen. Ter voorkomen was een dagelijkse doelstelling om de gegraven sleuven ook weer aangevuld en verdicht te hebben. Daarnaast waren er sproeivoorzieningen voorzien om bij uitdrogen van de bodem dan wel gronddepots direct met water te kunnen sproeien. Op deze wijze werd stofvorming ten allen tijde voorkomen. Na afronding van het archeologisch onderzoek en aanvulling van de sleuven heeft Strukton de sleuven afgewerkt met een zogenaamde bodembedekker NoDust. Dit is een middel dat wordt opgelost in water en over het maaiveld wordt gesproeid. Dit zorgt voor een tijdelijke binding van grond ter plaatse van de sleuven en voorkomt stofvorming. Op deze wijze wordt stofvorming voorkomen tot het gras weer terug is gegroeid en de stofvorming op natuurlijke wijze is voorkomen.

 

 

Overzicht van sleuven

Resultaat

De hinder voor de omgeving en het voorkomen van overlast door middel van stofvorming waren de grootste uitdagingen van dit project. Echter door een zorgvuldige voorbereiding, goede communicatie met opdrachtgever en handhaving  van benodigde voorzieningen en maatregelen is ook dit project veilig, volgens planning en naar ieders tevredenheid uitgevoerd en opgeleverd. Opdrachtgever heeft een duidelijk beeld gekregen van de archeologie ter plaatse en omgeving heeft geen hinder ondervonden van de uitgevoerde werkzaamheden

Meer informatie over dit project?

Janne Constandse

Operationeel Manager Realisatie & Onderhoud


076-5960500

Erwin van Arendonk

Projectleider Realisatie & Onderhoud


0681614111